Siirry suoraan sisältöön

Ajatuksia manuaalisesta terapiasta osa 1

  • tehnyt
Tykkään tehdä manuaalista terapiaa ja olen siinä kohtuullisen monipuolinen ja hyvä. Tarvitsevatko kaikki asiakkaat manuaalista terapiaa ja onko se edes kaikille hyödyllistä? Ei. Onko manuaalinen terapia pakollista kenellekään? Ei. Olisiko kuitenkin hyvä tehdä kaikille jotain manuaalista terapiaa? Ei. manuaalinen terapia=hieronta? Ei. Tykkäävätkö asiakkaat manuaalisesta terapiasta? Kyllä.
Asiakkaat pitävät siitä, että heitä hoidetaan. Toimiessani yksityisellä sektorilla asiakkaat odottavat, että heitä hoidetaan.Se, että asiakkaat odottavat manuaalista terapiaa ei tarkoita, että sitä pitäisi aina tehdä. Kerron yleensä asiakkailleni, että ”tämä on sellainen oire, että tähän ei manuaalisella terapialla ole vaikutusta” ja selitän, että miksi. Asiakkaat yleensä ymmärtävät. Jos teen kuitenkin manuaalista terapiaa, korostan, että vaikutukset ovat tilapäisiä ja, että jonkun pitää muuttua, että vaikutuksesta tulee pysyvä. Tykkään puhua manuaalisen terapian osalta ”ikkunan avautumisesta”. Vaikka ikkunan avautumiselle ei välttämättä ole tieteellistä näyttöä, on sille hyvää kliinistä näyttöä. Esimerkiksi monissa erittäin kivuliaissa alaselkäoireissa manuaalinen terapia on usein erittäin tehokasta viemään sen kaikkein voimakkaimman kivun pois, jotta treenaaminen (terapeuttinen harjoittelu I quess?) onnistuisi paremmin.
Se, että asiakkaat odottavat manuaalista terapiaa ei tarkoita, että sitä pitäisi aina tehdä.
Selitän asiakkailleni manuaalisen terapia vaikutuksia erittäin yksinkertaistetusti biopsykosiaalisen mallin avulla. En kerro rikkovani arpikudosta tai laittavani niveliä paikalleen. En kerro muokkaavani lihaskalvoja, koska tiedämme ettei niitä jurikaan voi muokata manuaalisesti. Tyypillisesti kerron, että kehosi kokee tällä hetkellä uhkaa, jonka seurauksena keskushermostosi lähettää kipua esimerkiksi alaselkää.  Tämän uhkan vuoksi manuaalisella terapialla tuotan voimia/stressiä kudoksiin, jotka kudosten mekanoreseptorit sitten aistivat ja lähettävät eteenpäin hyvää signaalia keskushermostollemme. Uhkatila kenties laskee, parasympaattinen hermosto aktivoituu ja keho rentoutuu globaalisti ja liikeradat saattavat lisääntyä. Usein asiakkaat ymmärtävät tämän helposti ja kertovat, että kuulostaa loogiselta ja järkeenkäypältä. Ei hienoja sanoja ja käsitteitä vaan yksinkertaisia selitysmalleja, jotka käyvät järkeen.
En kerro rikkovani arpikudosta tai laittavani niveliä paikalleen. En kerro muokkaavani lihaskalvoja, koska tiedämme ettei niitä jurikaan voi muokata manuaalisesti.
On tärkeää ymmärtää, että vaikka kenties manuaalisella terapialla voidaan saavuttaa jotain lokaaleja vaikutuksia esimerkiksi pehmytkudoksiin, kuten kenties pienet muutokset faskiassa jne ovat manuaalisen terapia todelliset vaikutukset todennäköisimmin neurologisia. Alaselän manipulaation on todettu aiheuttavan temporaalisen summaation, jonka seurauksena alaraajan thermaalisen nosiseption kynnys nousee. Rintarangan manipulaatio aiheuttaa sympaattisia muutoksia kädessä. Kivuttoman kohdan mobilisointi vähentää kipua muualla kehossa.
Manuaalisen terapian vaikutukset ovat komplekseja ja meidän tulisi siirtää selitysmallejamme enemmän neurologian suuntaan ja siirtyä pois puhtaista biomekaanisista malleista.
Tiedämme kuitenkin esimerkiksi, että:
Emme voi eristää ja manipuloida yhtä segmenttiä rangassa.
Rangan ”naksahdus” ei tarkoita terapeuttisesti mitään.
Mobilisoinnin ei tarvitse noudattaa Kalterborgin kovera-kupera sääntöä ollakseen toimivaa.
Emme voi palpoiden tuntea luotettavasti liikkuuko SI-nivel vai ei
Emme voi tuntea ”adhesioita”, jotka ovat mikroskooppisia.
Aika uusien selitysmallien?